مقالات

ترکیبات بتادین (Povidone-iodine) چیست؟ توضیحات علمی…

آیا شما میدانید بتادین چیست؟ بتادین یا پوویدون آیوداین (PVP-I)، که به عنوان یدوپویدون نیز شناخته می شود، همان مایع ضد عفونی کننده یدوفور است که اثرات ید در آن به منظور خنثی سازی تحریکات یدی کاهش یافته است و اغلب برای ضد عفونی پوست قبل و بعد از جراحی کاربرد دارد.این ترکیب شیمیایی در سال 1955 در آزمایشگاه سم شناسی صنعتی واقع در فیلادلفیا توسط H A. Shelanski و M. V. Shelanski کشف و ثبت شد. در طی آزمایشات فعالیت ضد باکتریایی، مشخص شد که اثرات این کمپلکس در موش ها سمی تر از تنتور ید نیست.

سپس آزمایشات بالینی انسانی، برتری این محصول را نسبت به سایر فرمولهای ید اثبات کرد.پودیدون ید یا همان بتادین بلافاصله به بازار عرضه شد و از آن زمان به عنوان ماده ضد عفونی کننده ید مورد علاقه جهانی قرار گرفته است.بتادین در فهرست داروهای ضروری سازمان بهداشت جهانی (WHO)قرار دارد. بتادین بدون نسخه نیز در دسترس است.

ترکیبات بتادین (Povidone-iodine) چیست؟

بتادین چیست؟ ترکیبات بتادین که یک پلیمر ید دار پلی وینیل است به عنوان ضد عفونی کننده موضعی در جراحی و برای عفونت های پوستی و غشای مخاطی، همچنین به عنوان آئروسل استفاده می شود. ید مهم ترین نقش را در ترکیبات بتادین دارد

ترکیبات بتادین

توضیحات علمی ترکیبات بتادین

ترکیبات بتادین یک مجموعه شیمیایی پایدار از پلی وینیل پیرولیدون پویدون ، PVP و ید اولیه است .در این ماده 9.0 تا 12.0 درصد ید وجود دارد که به صورت خشک محاسبه می شود.محلول یدوفور بتادین شامل یک مجموعه از ید و پلی وینیل پیرولیدون (PVP) محلول در آب با فعالیت میکروب کش گسترده است.ید آزاد که یکی از ترکیبات بتادین است به آرامی از محلول ید پلی وینیل پیرولیدون (PVPI) آزاد شده و سلولهای یوکاریوتی یا پروکاریوتی را از طریق یداسیون لیپیدها و اکسیداسیون ترکیب های غشایی و سیتوپلاسمی نابود می سازد.

به زبان دیگر ید آزاد به سرعت به دیواره سلولی میکروارگانیسم ها نفوذ می کند و با برهم خوردن ساختار و سنتز پروتئین و اسید نوکلئیک باعث از بین رفتن میکروارگانیسم می شودید از مکانیسم سلول جلوگیری می کند، ساختارهای سلولی حیاتی نوکلئوتیدهای چرب یا اسیدهای آمینه در غشای سلول های باکتریایی را اکسید می کند. علاوه بر این، ید آزاد عملکرد آنزیم های سیتوزولی درگیر را مختل می کند. و با توقف زنجیره تنفسی، باعث می شود که آنها دناتار شده و غیرفعال شوند. شواهد آزمایشگاهی نشان می دهد که ید التهاب ناشی از پاتوژن ها و پاسخ میزبان از طریق اثرات چند عاملی را خنثی می کند. برای آشنایی با امبوبگ به مقاله نوشته شده ما با عنوان قطعات آمبوبگ مراجعه نمایید.

در میزبان، ید برای تعدیل پتانسیل ردوکس، جلوگیری از انتشار واسطه های التهابی مانند TNF-α و β-galactosidase ، جلوگیری از تولید متالوپروتئیناز و تقویت سیگنال های بهبودی از سیتوکین های پیش التهابی با فعال شدن مونوسیت ها ، T لنفوسیتها و ماکروفاژها ، در شرایط ویترو می شود.انتشار آهسته ید از کمپلکس PVPI در محلول، میزان سمی بودن ید نسبت به سلولهای پستانداران را به حداقل می رساند. در مورد گوشی پزشکی بیشتر بدانید.

توضیحات علمی ترکیبات بتادین

کاربرد بتادین

از ترکیبات بتادین برای تمیز کردن پوست قبل و بعد از جراحی برای درمان و پیشگیری از عفونت در محل زخم، انواع مختلف بریدگی و سوختگی مورد استفاده قرار می گیردبرای درمان عفونت در زخمهای دهلیزی و زخمهای استازی در زنان و زایمان برای واژینیت همراه با عفونت های کاندیدایی تریکومونال یا مخلوط استفاده می شود.بهتر است از بتادین استریل استفاده شود. محصول غیر استریل فقط در شرایط محدود بر روی پوست سالم می تواند مورد استفاده قرار گیرد

برخی از باکتریها به طور ذاتی در برابر طیف وسیعی از بیوسیدها از جمله بتادین مقاوم هستند.ید موجود در ترکیبات بتادین با پراکسید هیدروژن ، نقره ، تورولیدین و پروتئین هایی مانند آنزیم ها واکنش نشان می دهد و باعث بی اثر شدن بتادین می شود. این ماده همچنین با بسیاری از ترکیبات جیوه واکنش میدهدید در ترکیبات بتادین بسته به ناحیه استفاده و شرایط پوست، در درجات مختلف به بدن جذب می شود.

به همین ترتیب، با آزمایش های تشخیصی غده تیروئید و همچنین با عوامل تشخیصی مختلفی که روی ادرار و مدفوع استفاده می شود، به عنوان مثال رزین گایاکوم، می توان میزان ید جذبی از بتادین را اندازه گیری کرد.بیشترین نوع بتادین که امروزه مورد استفاده قرار می گیرد بتادین سبز ۱۰٪ می باشد.این نوع بتادین یک محلول آنتی سپتیک می باشد که برای از بین بردن انواع باکتری های گرم مثبت و منفی مورد استفاده قرار می گیردمعمولا از محلول نرمال سالین برای پاک کردن بتادین از روی پوست استفاده می شود . در بعضی از افراد حساسیت به بتادین دیده شده است.
ترکیبات بتادین به صورت مایع یا پودر بر روی پوست برای ضد عفونی قرار می گیرند.ترکیبات بتادین فعالیت گسترده میکروب کشی را در برابر باکتری ها، قارچ ها، تک یاخته ها و ویروس ها از خود نشان می دهد.
بتادین در کمک های اولیه برای بریدگی های جزئی، چروک ، خراش و تاول استفاده شود.به دلیل جذب آهسته بتادین از طریق بافت، اثرات ضد عفونی کننده طولانی تری نسبت به تنتور ید از خود نشان می دهد، و به همین دلیل بتادین از میان انواع ضدعفونی کننده ها گزینه مناسب تری برای جراحی هایی که طولانی تر هستند، می باشد. آیا میدانید کیت تست ترامادول چیست ؟

مضرات بتادین

بتادین نوعی ضد عفونی کننده ید است که مستقیماً باعث غیر طبیعی شدن پروتئین داخل بدن، رسوب باکتریها و در نتیجه منجر به مرگ میکروارگانیسم های بیماریزا می شود بنابراین، در ضد عفونی و از بین بردن عوامل خارجی موثر است. این ماده می تواند ویروس ها، باکتری ها، هاگ ها، قارچ ها و پروتوزوآها را با سمیت کم برای انسان از بین ببرد. سمیت کم ید باعث کاهش مضرات بتادین می شود.به طور کلی، مضرات بتادین ارتباط مستقیمی با میزان سمیت ید دارد.عوارض جانبی و مضرات بتادین شامل تحریک پوست و گاهی تورم است.

استفاده از بتادین در زخم های وسیع ، باعث بروز مشکلات کلیوی، اسیدوز متابولیک و سدیم خون بالا می شود. مصرف بتادین برای افرادی که کمتر از 32 هفته باردار هستند یا از داروی لیتیوم دار استفاده می کنند توصیه نمی شود.استفاده مکرر از بتادین برای افرادی که دارای مشکلات تیروئیدی هستند توصیه نمی شود. به دلیل وجود ید درون بتادین، استفاده از این محلول بر روی سوختگی تجویز نمی شود. تمام اثرات سمی و رنگ بتادین فقط به دلیل ید غیرفعال است.

حساسیت به ترکیبات بتادین به صورتخس خس، تنگی نفس، سرفه، ورم اجزای صورت در فرد بروز می کند.بتادین نباید بر روی زخم های باز ریخته شود بلکه فقط می توان اطراف پوست محل آسیب دیده را به وسیله آن ضد عفونی نمود به این دلیل که ترکیبات ید موجود در بتادین باعث از بین بردن سلول های بافت داخل زخم و تاخیر در ترمیم آن می شود. برای آگاهی از قیمت کیسه کلستومی، از صفحه مربوطه دیدن نمایید.اگر شما و یا اطرافیانتان علائم کمبود اکسیژن خون دارید به شما پیشنهاد می کنیم مقاله مربوطه را مطالعه کنید.

مضرات بتادین

انواع اشکال بتادین

بتادین در غلظت های 7.5 تا 10% به صورت محلول، اسپری، اسکراب جراحی، پماد و فرمهای دوز سواب به بازار عرضه شده است

⦁ محلول آبی پودیدون-ید دارای فعالیت دارویی قوی در برابر استافیلوکوکوس اورئوس، Neisseria gonorrhoeae، سودوموناس آئروژینوزا، سفلیس، ویروس HIV، هپاتیت Bو Trichomonas vaginalis است. که در بطری های 250 میلی لیتری تا حجم 5 لیتر به بازار عرضه شده است.
⦁ ژل ید پوویدون یک عامل کلوئیدی نیمه متحرک موضعی زنان است که از ترکیب ید پوویدون و ماتریس آب دوست ساخته شده است. به دلیل آزاد شدن مداوم ید آزاد پوست و غشاهای مخاطی قادر به حفظ غلظت مشخصی از ید برای از بین بردن باکتری ها می شوند. ترکیبات بتادین به صورت ژل عمدتا برای عفونت واژینالن استفاده می شود. اثر ترکیبات بتادین، از طریق قابل انعطاف بودن با ترشحات واژن و از بین بردن بیشتر میکروارگانیسم های بیماریزا در داخل بدن است و در نتیجه باعث جلوگیری از شیوع بیماریهای مقاربتی و همچنین سایر بیماریهای واژن می شود و همچنین از آلودگی ناشی از انواع دیگر باکتری ها جلوگیری می کند.
⦁ پماد بتادین که به عنوان یک لایه پوشاننده و ضد عفونی کننده ضد باکتری و ضد قارچ بر روی زخم های سطحی و خراشیدگی ها مورد استفاده قرار می گیرد
⦁ پدهای بتادینی کاربرد فراوان برای ضد عفونی سطح پوست دارد
⦁ سواپ های بتادینی که به منظور ضد عفونی کردن زخم و خراشیدگی های کوچک کاربرد دارد
⦁ کیت اسکراب دست و ناخن بتادینی مخصوص جراحان برای ضد عفونی کردن دست قبل از جراحی

برای خرید و کسب اطلاعات بیشتر در مورد ترکیبات بتادین به مشاوران سایت آبی سلامت مراجعه کنید.

کاربرد بتادین

انواع اشکال بتادین

انواع بتادین

 بتادین

نام دیگر بتادین

برخی سوالات رایج :

ترکیبات بتادین (Povidone-iodine) چیست؟

ترکیبات بتادین که یک پلیمر ید دار پلی وینیل است به عنوان ضد عفونی کننده موضعی در جراحی و برای عفونت های پوستی و غشای مخاطی، همچنین به عنوان آئروسل استفاده می شود. ید مهم ترین نقش را در ترکیبات بتادین دارد.

مضرات بتادین چیست؟

مصرف بتادین برای افرادی که کمتر از 32 هفته باردار هستند یا از داروی لیتیوم دار استفاده می کنند توصیه نمی شود.استفاده مکرر از بتادین برای افرادی که دارای مشکلات تیروئیدی هستند توصیه نمی شود. به دلیل وجود ید درون بتادین، استفاده از این محلول بر روی سوختگی تجویز نمی شود. تمام اثرات سمی و رنگ بتادین فقط به دلیل ید غیرفعال است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *