ویدیو آموزشی

واکنش واکسن در بدن در برابر ویروس کرونا

بیماری کرونا (COVID-19) یک بیماری عفونی است که توسط ویروس SARS-CoV2 ایجاد می شود.اکثر افرادی که به COVID-19 مبتلا می شوند علائم خفیف تا متوسط را تجربه کرده و بدون درمان خاصی بهبود می یابند.با این حال، برخی از افراد به شدت بیمار شده و نیاز به مراقبت های پزشکی دارند.

ویروس کرونا چگونه گسترش می یابد؟

این ویروس می تواند از دهان یا بینی فرد آلوده به صورت ذرات مایع کوچک در هنگام آواز خواندن، صحبت کردن، عطسه، سرفه یا نفس کشیدن پخش شود.سایز این ذرات از قطرات تنفسی بزرگتر تا آئروسل های کوچکتر متغیر می باشد.اگر در نزدیک فردی هستید که مبتلا به کووید-19 است، با تنفس یا با لمس یک سطح آلوده و تماس دست با چشم، بینی یا دهان خود، امکان آلوده شدن به ویروس بسیار است.ویروس به راحتی در داخل خانه و مکان های شلوغ پخش می شود.

Corona virus

علائم COVID-19 عبارتند از:

  •  سرفه
  •  تب یا لرز
  •  تنگی نفس یا مشکل در تنفس
  •  دردهای عضلانی یا بدن
  • گلو درد
  •  از دست دادن حس چشایی یا بویایی
  •  اسهال
  •  سردرد
  •  خستگی
  •  حالت تهوع یا استفراغ
  • احتقان یا آبریزش بینی

 

 

اگر میخواهید مقدار اکسیژن خون خود را برسی کنید میتوانید به پالس اکسیمتر انگشتی مراجعه نمایید.

برخی از افراد آلوده به ویروس کرونا علائم خفیف COVID-19 دارند و برخی دیگر اصلاً علائمی ندارند. ویروس کرونا در مجرای تنفسی فرد حرکت می کند. راه هوایی شامل دهان، بینی، گلو و ریه ها می شوند.مجاری هوایی تحتانی نسبت به بقیه دستگاه تنفسی دارای گیرنده های ACE2 بیشتری است. بنابراین احتمال اینکه کووید-19 به مجاری عمیق تر از ویروس هایی مانند سرماخوردگی برود بیشتر است.در صورت ابتلا به کرونا ریه های فرد ممکن است ملتهب شوند و نفس کشیدن را برای فرد سخت کند.

این امر می تواند منجر به عفونت و ذات الریه در کیسه های هوایی کوچک (به نام آلوئول) در داخل ریه-ها شود،اگر پزشک سی تی اسکن از قفسه سینه فرد مبتلا به کرونا را انجام دهد، احتمالاً سایه ها یا نواحی تکه ای به نام «تیرگی شیشه ای» را مشاهده خواهد کرد.با این حال، در برخی موارد، COVID-19 می تواند منجر به نارسایی تنفسی، آسیب طولانی مدت ریه و عضله قلب، مشکلات سیستم عصبی، نارسایی کلیه یا مرگ شود.به همین دلیل تزریق واکسن برای جلوگیری از عوارض شدید و مرگ افراد مبتلا به کرونا بسیار ضروری می باشد.

برای درک کامل نحوه عملکرد واکسن بهتر است در ابتدا بدانید واکسن چیست و با نحوه مبارزه بدن با بیماری آشنا شویم.واکسن یک نوع فرآورده زیستی بوده که موجب بروز ایمنی اکتسابی در فرد می شود.واکسن یک سوسپانسیون از میکروب یا ویروس ضعیف شده یا کشته شده، پروتئین های آنتی ژنیک و با قطعه های کوچکی از ویروس کشته شده می باشدواکسن ها در ساخت خود از فناوری دی.ان.آ نوترکیب بهره می برند و باعث ایجاد ایمنی می شوند.ویروس COVID-19 ، وقتی به بدن حمله می کنند به سرعت باعث عفونت زایی می شود.

درمان ویروس کرونا

که عامل ایجاد بیماری است.سیستم ایمنی بدن از چندین ابزار برای مبارزه با عفونت استفاده می کند.خون حاوی گلبول های قرمز است که اکسیژن را به بافت ها و اندام ها حمل می کنند و شامل سلول های سفید یا ایمنیاست که با عفونت مبارزه می کنند.انواع مختلف گلبول های سفید به روش های مختلف با عفونت مبارزه می کنند: ماکروفاژها گلبول های سفیدی هستند که میکروب ها و سلول های مرده یا در حال مرگ را می بلعند و هضم می کنند.ماکروفاژها بخش هایی از میکروب های مهاجم به نام «آنتی ژن» را بر جای می گذارند.

بدن آنتی ژن ها را خطرناک تشخیص می دهد و آنتی بادی ها را برای حمله به آنها تحریک می کند.لنفوسیت های B همان گلبول های سفید دفاعی هستند.لنفوسیت ها آنتی بادی هایی تولید می کنند که به تکه های ویروس به جا مانده از ماکروفاژها حمله می کنند.لنفوسیت های T یکی از انواع گلبول های سفید دفاعی هستند.این لنفوسیت ها به سلول های بدن که قبلاً آلوده شده اند حمله می کنند.اولین باری که فرد به ویروس COVID-19 می شود آلوده شود، ممکن است چندین روز یا چند هفته طول بکشد تا بدن او تمام ابزارهای مبارزه با میکروب مورد نیاز برای غلبه بر عفونت را بسازد و از آن استفاده کند.

بدن چند لنفوسیت T به نام «سلول های خاطره» را نگه می دارد که تا به هنگام مواجهه مجدد با همان ویروس، به سرعت وارد عمل شود.پس از ابتلای مجدد بدن به ویروس، سیستم ایمنی فرد آموخته های خود را در مورد نحوه محافظت از بدن در برابر آن بیماری به یاد می آورد.هنگامی که آنتی ژن های آشنا شناسایی می شوند، لنفوسیت های B آنتی بادی تولید می نمایند تا به این آنتی ژن ها حمله کنند و ویروس را از بین ببرند.کارشناسان هنوز در حال انجام مطالعات بسیاری هستند تا دریابند که این سلول های حافظه تا چه مدت از فرد در برابر ویروسی که باعث COVID-19 می شود محافظت می کند.

اگر قصد خرید بتادین را دارید میتوانید با دیدن قیمت بتادین در سایت آبی سلامت آن را ثبت سفارش کنید تا در اسرع وقت آن را تحویل بگیرید.

انواع مختلف واکسن ها به روش های مختلفی برای حفاظت از بدن عمل می کنند.اما همه انواع واکسن ها، در بدن در نهایت به صورت منبعی از لنفوسیت های T و همچنین لنفوسیت های B باقی می مانند که بدن نحوه مبارزه با این ویروس را در صورت ورود مجدد ویروس به یاد خواهد آورد.به طور معمول چند هفته پس از واکسیناسیون، زمان نیاز است تا بدن لنفوسیت های T و لنفوسیت های B تولید کند.بنابراین، ممکن است فردی دقیقاً قبل یا بلافاصله پس از انجام واکسیناسیون به ویروس کووید-19 آلوده و سپس بیمار شود، زیرا واکسن زمان کافی برای محافظت در اختیار نداشته است.

واکسن ها معمولا تزریقی هستند و به صورت زیر جلدی یا داخل جلدی و یا مانند واکسن فلج اطفال به صورت خوراکی دریافت می شوند.برای ایجاد ایمنی کامل توسط واکسن ها باید به طور مداوم و در صورت نیاز به دوزهای دوم یا سوم در یک تاریخ مشخص تزریق شوند.در صورت رعایت نکردن بازه زمانی ایمنی بدن به شدت کاهش یافته و فرد ممکن است به بیماری مبتلا شود.

اگر به دنبال دستگاه فیزیوتراپی هستید دستگاه فیزیوتراپی برجیس یکی از دستگاه های معروف بازار است اگر قصد خرید و ثبت سفارش را دارید میتوانید به صفحه دستگاه فیزیوتراپی برجیس سر بزنید.

واکسن ها به روش های مختلفی تولید می شوند

  •  واکسن غیر فعال
  •  واکسن ساب یونیت
  •  واکسن توکسوئید
  •  واکسن های دی.ان.آ
  •  واکسن های وکتور نوترکیب
  •  واکسن های کونژوکه
  •  واکسن حاوی میکروب ضعیف شده و یا کشته شد

گاهی اوقات پس از واکسیناسیون، فرآیند ایجاد ایمنی می تواند علائمی مانند تب و لرز ایجاد کند.این علائم طبیعی هستند و نشانه ای است که بدن در حال ایجاد ایمنی می باشد.در مورد مصرف داروهای بدون نسخه مانند ایبوپروفن، استامینوفن، آسپرین (فقط برای افراد 18 ساله یا بالاتر)، یا آنتی هیستامین ها برای رفع هرگونه درد و ناراحتی پس از واکسیناسیون با پزشک مربوطه مشورت کنید.

 واکسن ویروس COVID-19

انواع واکسن

در حال حاضر، سه نوع اصلی واکسن کووید-19 وجود دارد که برای استفاده در ایالات متحده تأیید یا مجاز هستند یا در حال انجام آزمایشات بالینی در مقیاس بزرگ (فاز 3) در ایالات متحده هستند.در متن زیر توضیح داده شده است که چگونه هر نوع واکسن بدن را تحریک می کند تا ویروس COVID-19 را شناسایی و از بدن در برابر ویروس محافظت نماید.هیچ یک از این واکسن ها نمی توانند ویروس کامل COVID-19 را به فرد انتقال بدهند.

اگر میخواهید درباره اندازه گیری اکسیژن خون نکات آموزشی بدانید میتوانید به مقاله اندازه گیری میزان اکسیژن مراجعه نمایید.

واکسن های mRNA

حاوی قطعاتی از ویروس COVID-19 هستند و به سلول های فرد دستورالعمل هایی را برای چگونگی ساخت پروتئین بی ضرر منحصر به ویروس را می دهد.پس از اینکه سلول های بدن کپی هایی از پروتئین ساختند، مواد ژنتیکی واکسن را از بین می برند. بدن تشخیص می دهد که پروتئین نباید در آن قسمت باشد و اقدام به ساخت لنفوسیت های T و لنفوسیت های B می کنند که در صورت آلوده شدن فرد در آینده، به سرعت نحوه مبارزه با ویروسی که باعث COVID-19 می شود را به خاطر آورند.

واکسن های زیرواحد پروتئینی

این نوع واکسن ها شامل قطعات بی ضرر (پروتئین ) ویروسی هستند که به جای کل میکروب خود به تنهایی باعث COVID-19 می شوند.پس از واکسینه شدن، بدن فرد تشخیص می دهد که این نوع پروتئین نباید در سلول ها وجود داشته باشد و لنفوسیت های T و آنتی بادی هایی را می سازد که در صورت آلوده شدن در آینده چگونگی مبارزه با ویروسی که باعث COVID-19 می شود را به یاد آورند.

 واکسن ویروس کرونا

واکسن وکتور یا حامل

حاوی نسخه اصلاح شده و متفاوت ویروسCOVID-19 ، است.در داخل پوسته ویروس اصلاح شده، موادی از ویروس کووید وجود دارد که باعث COVID-19 می شود. این نوع واکسن “ناقل ویروس” نامیده می شود.هنگامی که ناقل ویروس در داخل سلول های بدن قرار می گیرد، ماده ژنتیکی به سلول ها دستور می دهد تا پروتئینی بسازند که منحصر به ویروسی است که باعث COVID-19 می شود.با استفاده از این دستورالعمل ها، سلول های بدن کپی هایی از پروتئین می سازند.

این امر بدن فرد را وادار می کند تا لنفوسیت های T و لنفوسیت های B بسازد که در صورت آلوده شدن در آینده، نحوه مبارزه با آن ویروس را به خاطر بسپارند.برای واکسینه شدن کامل، به دو دوز واکسن یا سه دوز واکسن کووید-۱۹ نیاز دارید.

دو دوز واکسن: اگر واکسن کووید-19 را دریافت می کنید که نیاز به دو دوز واکسن دارد، دو هفته پس از واکسن دوم شما کاملاً واکسینه شده اید.واکسن های Pfizer-BioNTech و Moderna COVID-19 به دو دوز واکسن نیاز دارند.

تک شات: اگر واکسن کووید-19 را دریافت کنید که تنها نیاز به تزریق یک دوز واکسن دارد، دو هفته پس از واکسن شما کاملاً واکسینه شده اید. مانند واکسن جانسون اند جانسون اگر کمتر از دو هفته از تزریق شما گذشته باشد، نیاز به تزریق دوز دوم نیست.برای تزریق دوز دوم واکسن های تک شات و دو شات زمان های متفاوتی در نظر گرفته شده است.دوز دوم واکسن آسترازینکا برای ایجاد ایمنی بیشتر و تولید سلول خاطره نیازمند بازه زمانی سه ماهه و برای دوز بوستر نیازمند بازه زمانی شش ماهه می باشد.

دوز دوم واکسن برکت، اسپوتنیک و واکسن سینوفارم نیز به بازه زمانی یک ماهه و برای دوز بوستر بازه زمانی سه ماهه در نظر گرفته شده است. افرادی که این سه واکسن را دریافت نموده اند جهت تزریق دوز بوستر می توانند از واکسن آسترازینکا استفاده نمایند.بهتر است اقدامات لازم را برای محافظت از خود و دیگران تا زمانی که به طور کامل واکسینه نشده اید (دو هفته پس از واکسن نهایی) ادامه دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *