آبی سلامت | نخستین سایت مرجع تجهیزات پزشکی
2600354
پشتیبانی آنلاین

09196171001

2717945
ارسال

به سراسر کشور

سنگ کلیه چیست + علائم و راه های دفع سنگ کلیه

فهرست مطالب

هدف اصلی از این مقاله آگاهی بیشتر شما عزیزان از انواع سنگ کلیه می باشد. در ابتدا بهتر است بدانید سنگ کلیه کلسیمی چیست و با علائم سنگ کلیه و دفع سنگ کلیه آشنا شوید.

تعریف سنگ کلیه

در مقاله ی قبلی مفصل درباره ی کلیه و نحوه ی کار آن صحبت کردیم و در اینجا به یکی از بیماریهای شایع آن میپردازیم. رسوب کردن نمکهای معدنی و اسیدی در کلیه که در اندازه های مختلف میباشد را سنگ کلیه می گویند.محل آن معمولا در کلیه است ولی در هر بخش دیگری که مربوط به ادرار است هم پیش میاید. در برخی از موارد سنگ براحتی از طریق ادرار دفع میشود گاهی با درد و گاهی به علت رشد سنگ دفع آن به مشکل میخورد. درد سنگ کلیه در رده درد زایمان بسیار سخت و ناگهانی میباشد.

به طور کلی انواع سنگ کلیه رسوبات سختی هستند که از نمک یا مواد معدنی تشکیل شده و می توانند در کلیه، مثانه و مجاری ادراری جای گیرند.رژیم غذایی نادرست، وزن بیش از حد بدن، برخی از شرایط پزشکی و برخی مکمل ها و داروها از جمله علل متعدد ایجاد سنگ کلیه در افراد مختلف هستند.اغلب هنگامی که ادرار غلیظ می شود، مواد معدنی موجود در ادرار متبلور شده و به یکدیگر می چسبند و موجب به وجود آمدن سنگ کلیه در اشکال مختلف می شوند.دفع سنگ کلیه امری بسیار دردناک است، اما تشخیص به موقع می تواند منجر به بهبودی سریع و جلوگیری از ایجاد آسیب دائمی شود.

بسته به موقعیت و ابعاد سنگ کلیه، ممکن است برای دفع سنگ کلیه به چیزی جز مصرف داروهای مسکن و نوشیدن مقدار زیادی آب نیاز نداشته باشید.در موارد دیگر، به عنوان مثال، اگر سنگ در دستگاه ادراری گیر کند، با عفونت ادراری و یا عوارض جانبی همراه باشد، ممکن است فرد به جراحی نیاز داشته باشد.در برخی از شرایط که خطر ابتلا به سنگ کلیه بالا می باشد، پزشک مربوطه ممکن است اقدامات جدی ای را جهت درمان و دفع سنگ کلیه انجام دهد.

علائم سنگ کلیه

علائم سنگ کلیه

به طور کلی انواع مختلف سنگ کلیه معمولاً تا زمانی که در کلیه حرکت نکند یا به حالب های فرد (لوله هایی که کلیه ها و مثانه را به هم متصل می کند) نرود، فاقد علائم می باشد.اگر انواع سنگ کلیه در حالب ها گیر کند، ممکن است موجب مسدود شدن جریان ادرار شود.همچنین ممکن است باعث تورم کلیه و اسپاسم حالب شود که این امر می تواند بسیار دردناک باشد.

برای آشنایی با بیماری های کلیوی میتوامنید به مقاله نوشته شده گروه آبی سلامت با عنوان انواع بیماری های کلیه مراجعه نمایید.

علائم سنگ کلیه در صورت گیر کردن سنگ در حالب:

  •  درد شدید در قسمت کمر، پهلو و پشت بدن
  •  درد شدید در قسمت زیرین دنده
  •  درد شدید که از پهلو به سمت نواحی کشاله ران و نواحی تحتانی شکم کشیده می شود.
  •  درد شدید موجی با شدت نوسان متغییر
  •  احساس سوزش و درد شدید در هنگام دفع ادرار

اگر میخواهید درباره پیشگری از پوکی استخوان مطالب جالبی را بدانید و درباره آن تحقیق کنید به مقاله نوشته شده ما با عنوان پوکی استخوان چیست سر بزنید.

سایر علائم سنگ کلیه ممکن است شامل موارد زیر باشد:

1. رنگ ادرار مایل به رنگ قرمز، صورتی یا قهوه ای
2. ادرار کدر و بدبو
3. نیاز مداوم به دفع ادرار
4. دفع ادرار بیشتر از حد معمول (پر ادراری) یا دفع ادرار در مقادیر کم
5. تب و لرز در صورت وجود عفونت

درد ناشی از ایجاد سنگ کلیه در برخی از شرایط ممکن است کم و یا زیاد شود. به عنوان مثال، به مکان دیگری منتقل شود یا شدت آن افزایش یا کاهش یابد این امر به علت حرکت سنگ کلیه صورت می گیرد. پیشنهاد می شود مقاله تست اعتیاد چیست را مطالعه کنید.

علل سنگ کلیه

  • اسیدی شدن بیش از حد بدن -مکمل های مصنوعی کلسیم
  • کم آبی بدن -عدم مواد مغذی در تغذیه یا ازدیاد اگزالات
  • چاقی و بی تحرکی -عفونت
  • استفاده از برخی داروها -اختلالات تیروئیدی
  • مشکلات ارثی -نداشتن تعادل الکترولیتها

سنگ های کلیه اغلب دلیل مشخصی ندارند اما برخی از عوامل متعدد در بالا بردن خطر ابتلا به سنگ کلیه می تواند موثر باشد.سنگ های کلیه زمانی تشکیل می شوند که درصد مواد تشکیل دهنده کریستال (مانند کلسیم، اگزالات و اسید اوریک) بیشتر از مایع موجود در ادرار باشد.در عین حال، ادرار ممکن است فاقد موادی باشد که از چسبیدن کریستال ها به یکدیگر جلوگیری می کند. آگاهی از انواع سنگ کلیه کمک شایانی در تشخیص سریع این بیماری و دفع سنگ کلیه می نماید.در صورت امکان، سعی کنید در صورت دفع سنگ کلیه از آن نمونه برداری کرده و نمونه را به پزشک مربوطه جهت تشخیص و درمان بهتر تحویل دهید.

انواع سنگ کلیه

انواع سنگ های کلیه :

انواع سنگ کلیه عبارتند از:

  •  سنگ کلیه کلسیمی،
  •  سنگ سیستئین،
  •  سنگ اسید اوریک
  •  سنگ استروویت
  • سنگ سیستئین : مسئله ارثی است که اسید آمینه سیستئین را دوباره جذب میکند.سیستینوری یک بیماری ژنتیکی است. این بیماری ژنتیکی منجر به دفع سطوح بالای سیستین (یک اسید آمینه) توسط کلیه در ادرار می شود که سپس به سنگ کلیه تبدیل می شود. بیشتر سنگ های سیستین را می توان با افزایش هیدراتاسیون و داروهایی که pH ادرار را تغییر می دهند، کنترل کرد.

 

  • سنگ struvite : باکتری که باعث عفونت ادراری میشود دارای اوره آز میباشد که اوره را به آمونیاک تبدیل میکند و ادرار را قلیایی میکند .در این حالت struvite رسوب میکند.این سنگ ها ممکن است در پاسخ ایمنی بدن به عفونت مجاری دستگاه ادراری تشکیل شوند و می توانند به سرعت رشد کرده و بسیار بزرگ شوند، گاهی اوقات با علائم کمی همراه هستند. سنگ های استروویت از فسفات منیزیم آمونیوم تشکیل شده اند و در ادرار قلیایی تشکیل می شوند.

شایع ترین علت سنگ استروویت، عفونت باکتریایی است که PH ادرار را به حالت خنثی یا قلیایی افزایش می دهد. اسید استو هیدروکسامیک (AHA) می تواند سطح pH ادرار و آمونیاک را کاهش دهد و به حل شدن سنگ ها کمک کند.

  • سنگ کلسیم و اگزالات : به علت افزایش اگزالات ،کلسیم و اسید اوریک ادرار ،پرکاری تیروئید واسیدوز توبولی کلیه بیشتر انواع سنگ های کلیه، از نوع سنگ کلیه کلسیمی هستند که معمولاً به شکل اگزالات کلسیم هستند. هیدراتاسیون خوب برای جلوگیری از ایجاد سنگ های کلسیمی بسیار مهم است.نتایج یک کارآزمایی بالینی تصادفی نشان می دهد که افراد مبتلا به سنگ کلیه کلسیمی نباید کلسیم رژیم غذایی خود را کاهش دهند.

در واقع، آنها باید مقدار توصیه شده روزانه کلسیم (1000 میلی گرم در روز برای زنان کمتر از 50 سال و مردان کمتر از 70 سال و 1200 میلی گرم در روز برای زنان بالای 50 سال و مردان بالای 70 سال) را مصرف کنند.کلسیم به اگزالات در روده متصل می شود و از جذب آن از طریق روده جلوگیری می کند، بنابراین مقدار کمتری از کلسیم در ادرار برای تشکیل سنگ وجود دارد.در حالت ایده آل، کلسیم باید از غذا تامین شود. قبل از مصرف مکمل های کلسیم با پزشک خود صحبت کنید و افزایش مصرف مایعات بسته به مقدار کلسیمی که مصرف می کنید، ممکن است مفید باشد.

اگزالات ماده ای است که روزانه توسط کبد ساخته شده یا از رژیم غذایی جذب می شود. برخی از آجیل ها، سبزیجات، شکلات و میوه ها حاوی مقادیر بالایی از اگزالات هستند. برخی از عوامل می توانند منجر به افزایش غلظت کلسیم یا اگزالات در ادرار شوند.اختلالات متابولیک، رژیم غذایی غیر استاندارد، جراحی بای پس روده و دوزهای بالای ویتامین D از این دسته از عوامل می باشند.سنگ کلیه کلسیمی ممکن است به شکل فسفات کلسیم نیز ایجاد شود.احتمال ایجاد سنگ کلیه کلسیمی در برخی از شرایط متابولیک مانند اسیدوز توبولار کلیوی بیشتر از سایر موارد می باشد.

همچنین ممکن است با داروهای خاصی که برای درمان میگرن یا تشنج استفاده می شوند، مانند توپیرامات (Topamax، Trokendi XR، Qudexy XR) مرتبط باشد.هیدراتاسیون خوب می تواند به جلوگیری از ایجاد سنگ های کلسیمی کلیه کمک کند. علاوه بر این، دیورتیک هایتیازیدی مانند هیدروکلروتیازید می توانند به کلیه در جذب بیشتر کلسیم کمک کنند و مقدار کمتری از آن را در ادرار باقی بگذارند.سیترات پتاسیم یکی دیگر از داروهایی است که می تواند به کلسیم متصل شود و به جلوگیری از تشکیل سنگ اگزالات کلسیم و فسفات کلسیم در ادرار کمک کند.

  • سنگ اسید اوریک : به دلیل کم بود آب و مایعات و دفع بیشتر اسید اوریک .اکثر بیماران مبتلا به سنگ کلیه اسید اوریک، اسید اوریک بالایی ندارند. در عوض ادرار این افراد بسیار اسیدی می باشد. هنگامی که این اتفاق می افتد، سطوح طبیعی اسید اوریک در ادرار حل شده و می تواند به سنگ کلیه تبدیل شود.تنظیم pH ادرار، معمولاً با داروی سیترات پتاسیم، خطر تشکیل سنگ اسید اوریک را کاهش داده و همچنین می تواند به دفع سنگ کلیه کمک کند. از بی کربنات سدیم نیز می توان برای قلیایی کردن ادرار و دفع سنگ کلیه استفاده کرد.
    در برخی از افراد مبتلا به سنگ اسید اوریک کلیه ها مقادیر زیادی اسید اوریک تولید می کنند. برای درمان این بیماران دارویی به نام آلوپورینول در دفع سنگ کلیه بسیار کاربردی می باشد.این سنگ ها اغلب در بیمارانی که به دلیل سوء جذب یا اسهال مزمن، مایعات زیادی را از طریق دفع از دست می دهند، افرادی که از رژیم غذایی پر پروتئین استفاده می کنند و مبتلایان به سندرم متابولیک و یا دیابت تشکیل می شوند.در برخی از عوامل ژنتیکی خطر ابتلا به این سنگ ها ممکن است افزایش یابد.

سنگ کلیه کلسیمی

پیشگیری از سنگ کلیه :

  • کم کردن مصرف کافئین
  • استفاده از غذاهای سرشار از کلسیم و ویتامین دی به صورت محدود
  • قلیایی کردن ادرار در سنگهای سیستئینی و اسیدی کردن ادرار در اسید
  • 3 تا 4 لیتر در روز مایعات و آب استفاده کنیم -خود را به تشنگی نرسانید
  • عدم استفاده از غذاهای اگزالات دار اوریکی -کاهش میزان چربی و نمک -استفاده هراز گاهی ماشعیر
  • استفاده از ویتامین B6 -کاهش مصرف پروتئین حیوانی

شیردوش،وسیله ای برای سلامت مادران و خانم هایی است که از مرحله سخت زایمان عبور کرده اند و کمک میکند تا سلامت و آرامششان افزایش یابد. برای مشاهده قیمت و خرید شیر دوش ها وارد لینک خرید شیردوش شوید.

راه های تشخیص سنگ کلیه :

  • آزمایش ادرار -آزمایش خون
  • آنالیز سنگهای دفع شده -آزمایشهای تصویری

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد:

  • درد بسیار شدید که نشستن یا دراز کشیدن موجب تسکین درد نشود.
  •  احساس درد شدید که اغلب به همراه تهوع و استفراغ می باشد.
  •  درد شدید با تب و لرز
  •  خون در ادرار
  •  مشکل در دفع ادرار

روش های درمان سنگ کلیه :

  • نوشیدن آب فراوان (ساعات بیداری هر 1ساعت ) -جمع آوری سنگ و ادرار
  • خارج یا خرد کردن سنگ از طریق پوست لوله نفروسکوپ -لوله تلسکوپ نازکی را به نام یوتروسکوپ
  • جراحی باز

این بیماری تاثیر زیادی روی فشار خون هم میگذارد بنابراین گروه تخصصی آبی سلامت به شما دوستان عزیز پیشنهاد میکند به صفحه فشار سنج ها مراجعه و این وسیله ضروری در هر منزلی را طبق نیازهای خود و خانواده تا تهیه نمایید.

دفع سنگ کلیه

در صورت تشخیص سریع این بیماری، پزشک مربوطه با تجویز دارو و یا یک نوشیدنی مفید برای سنگ کلیه، منجر به دفع سنگ کلیه می شود. همچنین ورزش هایی مانند طناب زدن و یا پیاده روی نیز به دفع سنگ کلیه کمک شایانی می نماید.در بعضی از موارد، در صورت پیشرفت زیاد این بیماری ممکن است پزشک با برداشتن سنگ از کلیه و یا جراحی کلیه اقدام به دفع سنگ کلیه نماید.

خرید بخور امروزه به علت وجود آلودگی های زیاد و خشک بودن هوا در فصول مختلف می تواند گزینه ای مناسب برای کسانی باشد که به سلامت خود اهمیت می دهند.برای خرید انواع بخور سرد و گرم به صفحه مورد نظر مراجعه نمایید.

نوشیدنی برای سنگ کلیه

نوشیدنی مفید برای سنگ کلیه

آب یک نوشیدنی مفید برای سنگ کلیه می باشد. بسیاری از پزشکان نوشیدن مایعات زیاد را برای دفع سنگ کلیه تجویز می نمایند.از دیگر نوشیدنی های مفید برای سنگ کلیه می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  •  آب لیمو
  •  آب کرفس
  •  سرکه سیب
  •  آب انار
  •  دمنوش جوانه گندم
  •  دمنوش ریشه قاصدک
  •  آب جو
  •  آب گیاه دم اسب
  •  آب لوبیا قرمز
  •  آب هندوانه
  •  آب هندوانه پخته
  •  آب ترب سیاه

جهت کسب اطلاعات بیشتر از انواع روش های دفع سنگ کلیه با مشاوران ما در سایت آبی سلامت تماس حاصل نمایید.

لوگو سایت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
فروشگاه
خانه
وبلاگ