آبی سلامت | نخستین سایت مرجع تجهیزات پزشکی
2600354
پشتیبانی آنلاین

09196171001

2717945
ارسال

به سراسر کشور

اختلال افسردگی چیست ؟ علائم، عوارض و راه های درمان

فهرست مطالب

افسردگی یکی از رایج ترین بیماری های عصر حاضر است و حتی می توان ادعا کرد که درصد زیادی از از درجاتی از افسردگی رنج می برند. همه گیر بودن این بیماری و عوارض و پیامدهای ناگوار آن باعث شد که این مطلب را به بررسی اختلالات افسردگی و عوارض و راه های درمان آن اختصاص دهیم.

اختلال افسردگی چیست؟

اختلال افسردگی، در روانشناسی، یک حالت خلقی یا عاطفی است که با احساس کم ارزشی یا احساس گناه و کاهش توانایی لذت بردن از زندگی مشخص می‌شود. فردی که افسرده است معمولاً چندین مورد از علائم افسردگی را با هم تجربه می‌کند.

افسردگی یکی از شایع‌ترین اختلالات روانی است که به احساس غم یا تجربه‌ی بحران‌های زندگی محدود نمی‌شود و به تشخیص زودهنگام و اقدامات درمانی مناسب نیاز دارد. افسردگی یک حالت خلقی شامل بی‌حوصلگی و گریز از فعالیت یا بی‌علاقگی و بی‌میلی است و می‌تواند بر روی افکار، رفتار، احساسات و خوشی و تندرستی یک فرد تأثیر بگذارد. افرادی که دارای حالت افسردگی هستند، می‌توانند احساس ناراحتی، اضطراب، پوچی، ناامیدی، درماندگی، بی‌ارزشی، شرمساری یا بی‌قراری داشته باشند.

ممکن است آنها اشتیاق خود در انجام فعالیت‌هایی که زمانی برایشان لذت‌بخش بوده از دست بدهند، نسبت به غذا بی‌میل و کم‌اشتها شوند، تمرکز خود را از دست بدهند، در به خاطر سپردن جزئیات و تصمیم‌گیری دچار مشکل شوند، در روابط خود به مشکل برخورد کنند و به خودکشی فکر کرده، قصد آن را داشته باشند و حتی خودکشی کنند.
در واقع اختلالات افسردگی چیزی بیش از احساس غم و اندوه است. افراد مبتلا به افسردگی ممکن است عدم علاقه و لذت در فعالیت‌های روزانه، کاهش یا افزایش وزن قابل توجه، بی‌خوابی یا خواب زیاد، کمبود انرژی، ناتوانی در تمرکز، احساس بی ارزشی یا احساس گناه بیش از حد و افکار مکرر مرگ یا خودکشی را تجربه کنند.
امروزه اختلال افسردگی به دلیل تغییر سبک زندگی افراد بسیار شایع می‌باشد‌.

علائم افسردگی گوشنه نشینی است

بهتر است مقاله پانسمان مرطوب چیست را مطالعه فرمایید تا با ویژگی های این محصول بیشتر آشنا شوید.

خوشبختانه اختلالات افسردگی قابل درمان است. ترکیبی از درمان ذهنی و داروهای ضد افسردگی می‌تواند به بهبودی افسردگی کمک کند. در مواردی که دلیل واضحی برای ناراحتی در یک فرد وجود ندارد، اگر خلق و خوی فرد به طور نامتناسب نسبت به اتفاقات روزمره طولانی یا شدید باشد، فرد دچار اختلال افسردگی می‌باشد. ویژگی‌ها و علل افسردگی احتمالاً شایع‌ترین دلیل مراجعه افراد به روانپزشک است.

سیر این اختلال از فردی به فرد دیگر بسیار متغیر است. ممکن است خفیف یا شدید، حاد یا مزمن باشد. بدون درمان، اختلال افسردگی ممکن است به طور متوسط چهار ماه یا بیشتر طول بکشد. شیوع افسردگی در زنان دو برابر مردان است. سن معمول شروع اختلال افسردگی در 20 سالگی است، اما ممکن است در هر سنی رخ دهد. اختلال افسردگی می‌تواند دلایل زیادی داشته باشد. رویدادهای نامطلوب زندگی می‌تواند آسیب پذیری فرد را در برابر افسردگی افزایش دهد یا باعث ایجاد یک دوره کوتاه مدت یا بلند مدت افسردگی شود.

افکار منفی در مورد خود و جهان نیز در ایجاد و حفظ علائم افسردگی مهم هستند. با این حال، هر دو مکانیسم‌های روانی، اجتماعی و بیوشیمیایی از علل مهم ایجاد افسردگی هستند. به نظر می‌رسد که علت اصلی بیوشیمیایی اختلال افسردگی، تنظیم معیوب آزادسازی یک یا چند انتقال دهنده عصبی طبیعی در مغز، به ویژه نور اپی نفرین و سروتونین باشد.
تصور می شود که کاهش مقادیر یا کاهش فعالیت این مواد شیمیایی در مغز باعث ایجاد خلق و خوی افسرده در برخی از مبتلایان می‌شود. اختلال افسردگی همچنین با اختلال خواب (REM) همراه است.

بیشتر بخوانید: پیشنهاد می شود از صفحه تجهیزات پزشکی نیز دیدن فرمایید.

ناحیه‌ای از مغز که به نام آمیگدال شناخته می‌شود حاوی نورون‌هایی است که به درون ساقه مغز می‌تابند و به نظر می‌رسد در تعدیل خواب REM نقش دارند. آمیگدال همچنین با پردازش افکار منفی مرتبط است و ممکن است در برخی از افراد افسرده، دارای ابعاد بزرگتر، بیش فعال یا ناکارآمد باشد.
اگرچه اهمیت این ارتباطات هنوز تعریف نشده است، اما ارتباط بین افسردگی، اختلال خواب REM و ناهنجاری‌های آمیگدال منجر به کشف راههای جدیدی برای تحقیقات در زمینه زیست‌شناسی عصبی و درمان افسردگی شده است.

تحقیقات نشان می‌دهد که افسردگی با فعالیت بدنی نیز مرتبط است، به طوری که فعالیت بدنی ممکن است خطر ابتلا به افسردگی را در فرد کاهش دهد. افرادی که ورزش می‌کنند معمولاً در مقایسه با افرادی که ورزش نمی‌کنند، از سلامت روانی بهتری برخوردار هستند و کمتر در معرض ابتلا به اختلالات افسردگی قرار دارند.
تمایز بین طول مدت افسردگی، شرایطی که تحت آن به وجود می‌آید و برخی ویژگی‌های دیگر زمینه ساز طبقه بندی افسردگی به انواع مختلف است.

شایع‌ ترین علائم افسردگی

  •  احساس غم
  • نا امیدی یا بدبینی
  • کاهش عزت نفس
  • افزایش حس بی ارزشی نسبت به خود
  • کاهش یا از دست دادن توانایی لذت بردن از فعالیت‌های معمولی
  • کاهش انرژی و نشاط
  • کندی فکر یا عمل
  • از دست دادن اشتها
  • اختلال خواب یا بی‌خوابی

افسردگی، رایج‌ترین اختلال روانی است که اخیرا به شدت رو به افزایش نهاده است. افسردگی را سرماخوردگی بیماری روانی نیز می‌نامند. تقریبا همه، حداقل به صورت خفیف احساس افسردگی کرده‌اند. احساس دمغی، بی‌حوصلگی، غمگینی، ناامیدی، دلسردی و ناخشنودی همگی از تجربیات افسردگی رایج هستند. این حالت را افسردگی بهنجار می‌گویند. افسردگی یک بیماری جسمی – روانی ، است که می تواند در روان افراد نشانه های مختلف رااز خود بروز دهد اما درهرکس میزان و ابعاد این نشانه ها با دیگری متفاوت است. افسردگی اختلالی است که برتفکر ، خلق ، احساسات ، رفتار و سلامت جسمی تاثیر می گذارد. افسردگی پاسخ طبیعی آدمی به فشارهای زندگی است و تنها زمانی نا بهنجار تلقی میشود که یا با واقعه ای که رخ داده متناسب نباشد ویا فراتر از حدی که برای اکثر مردم نقطه ای آغاز بهبود است ادامه یابد ومشخصه ای اساسی افسردگی ناامیدی و غمگینی است .اختلال افسردگی چگونه انسان را منزوی میکند

علائم بیماری افسردگی

افسردگی هم‌چنین ممکن است باعث بی‌خوابی، خواب بیش از حد، احساس خستگی و کوفتگی، مشکلات گوارشی، یا کاهش انرژی بدن شود. تحقیقات نشان می دهند که افسردگی دلیل واحدی ندارد و ترکیبی از عوامل ژنتیکی، بیولوژیکی، محیطی و روانشناسی در ایجاد افسردگی نقش دارند. این اختلال می تواند به همراه دیگر دیگر بیماری ها مانند دیابت، سرطان، بیماری های قلبی و پارکینسون رخ دهد که می توانند بر یکدیگر تاثیر منفی بگذارند.

بیشتر بخوانید: همچنین یکی از مواردی که موجب افسردگی میگردد، مشکل اضافه وزن است. برای اینکه از قیمت ترازو مطلع شوید بر روی لینک مربوطه کلیک کنید.

انواع افسردگی براساس شدت بیماری

افسردگی شدید (حاد): داشتن علائم افسردگی در بیشتر زمان روز به مدت حداقل دو هفته که با کار، خواب و خوراک، درس و لذت شما از زندگی تداخل پیدا می کند
افسردگی مزمن: داشتن علائم افسردگی که بیش از دو سال طول بکشد نشان از داشتن افسردگی مداوم دارد.
یکسری از انواع افسردگی مقداری متفاوت هستند و تحت شرایط خاصی ایجاد می شوند:
افسردگی پرینتال: زنانِ دچار این افسردگی، دوران کاملی از افسردگی حاد را در دوران بارداری و پس از زایمان تجربه می کنند.

اختلال دوقطبی: اختلال دوقطبی نوعی اختلال روانی ست که باعث نوسانات شدید در احساسات میشود. این نوسانات نه تنها روی خلق و خوی فرد بلکه روی عملکرد فرد نیز تأثیر دارد. این بیماری به صورت دوره‌ای در فاز افسردگی و شیدایی تکرار می شود.

افسردگی روان پریشی: در پس زمینه روان پریشی ایجاد می‌شود که ممکن است شامل علائم هذیان، توهم یا پارانویا باشد.

اختلال عاطفی فصلی: با شروع علائم افسردگی در پاییز و زمستان مشخص می‌شود که با قرار گرفتن در معرض نور طبیعی در بهار و تابستان کاهش می‌یابد.

اختلال موثر فصلی (SAD): این نوع اختلال با تغییر فصل ها می آید و می رود، معمولا در اواخر فصل پاییز شروع و در اواخر بهار یا تابستان پایان می یابد.
افسردگی روانی: این نوع افسردگی زمانی اتفاق می افتد که فرد دچار افسردگی حاد به همراه اشکالی از روان پریشی مانند توهم یا دیدن یا شنیدن مسائل ناراحت کننده که دیگران قادر به دیدن یا شنیدن آن ها نیستند می شود.

اختلال افسردگی اساسی: اختلال افسردگی اساسی یا همان افسردگی ماژور بالینی می باشد که همراه با احساس مداوم غم و اندوه و از دست دادن علاقه می باشد.

اختلال افسردگی مداوم:  این نوع افسردگی نیز همانند سایر افسردگی ها، با احساس غم شدید همراه است اما با این تفاوت که علائم افسردگی در آنها خفیف ولی طولانی مدت و ریشه ای هستند.

نکته: اختلال افسردگی اساسی و اختلال افسردگی مداوم انواع اولیه افسردگی هستند.

افسردگی اساسی چیست

بسیاری از افراد نمی‌دانند افسردگی اساسی چیست و گاها آن را با یک ناراحتی کوتاه مدت و ساده اشتباه می‌گیرند. افسردگی اساسی با سوگواری ساده یا سوگواری که جز واکنش‌های عاطفی بدن نسبت به از دست دادن افراد یا اشیاء مورد علاقه می‌باشد، متفاوت است.

علائم افسردگی اساسی چیست

  1. مشکل در تمرکز
  2. عصبانی شدن سریع
  3.  بی‌خوابی
  4.  اضطراب
  5.  دلشوره
  6.  عدم لذت از اتفاقات هیجان انگیز

افسردگی مزمن

افسردگی مزمن با افسردگی اساسی بسیار متفاوت بوده و اغلب فاقد علائم خاصی می‌باشد، به همین دلیل بسیاری از افراد مبتلا به افسردگی مزمن از ابتلا به آن بی‌خبراند.
اغلب افراد در صورت ابتلا به افسردگی مزمن، عوارض افسردگی شدید را تجربه می‌کنند. همچنین یکی از اموری که می تواند به درمان افسردگی کمک کند ورزش و تمرین های هوازی است، پیشنهاد میشود مقاله لاغری با تردمیل را نیز مطالعه فرمایید.
عوارض افسردگی شدید در افراد مختلف متفاوت می‌باشد:

  • عذاب روحی
  • عذاب وجدان بی‌علت
  • حبس ساختن خود در مکان در بسته و تاریک
  • فکر کردن به مرگ
  • فکر کردن به راه‌های خودکشی
  • اقدام به خودکشی

افسردگی کودکان

 

گفته می‌شود فردی که حالت‌های متناوب افسردگی و شیدایی (افزایش غیرطبیعی خلق و خو) یا هیپومانیا (بالا رفتن شدت خلق و خوی مشخص، البته نه لزوما غیر طبیعی) را تجربه می‌کند، از اختلال دوقطبی رنج می‌برد.
اختلال افسردگی اساسی با علائم شدیدی مشخص می‌شود که زندگی روزمره فرد را مختل می‌کند و معمولاً بر اشتها، خواب، کار یا توانایی لذت بردن از زندگی تأثیر می‌گذارد. دوره های افسردگی اساسی می‌تواند در هر سنی رخ دهد و ممکن است یک یا چند بار در زندگی فرد مبتلا رخ دهد.

اختلال افسردگی مداوم یا مزمن شامل علائمی است که دو سال یا بیشتر طول می‌کشد و گاهی اوقات با دوره های افسردگی اساسی مشخص می‌شود.
انواع دیگر افسردگی عبارتند از افسردگی پس از زایمان، افسردگی سایکوتیک و اختلال عاطفی فصلی که هر کدام تحت شرایط خاصی ایجاد می‌شوند.
علائم افسردگی پس از زایمان عبارتند از اضطراب، عدم علاقه به مراقبت از نوزاد، احساس غم، نا امیدی یا بی کفایتی. افسردگی پس از زایمان طولانی‌تر و شدیدتر «بیبی بلوز» نامیده می‌شود. بیبی بلوز یک بیماری رایج در میان زنان پس از زایمان است که معمولاً شامل تغییرات خلقی، احساس غم و اندوه و طلسم گریه می‌شود.

افسردگی در زنان بیشتری از مردان است؛ و در همین حال زنان به میزان بیشتری دارای نشانه‌های جسمانی مانند کم‌اشتهایی، اختلال خواب و خستگی همراه با درد و اضطراب نسبت به مردان هستند، این تفاوت جنسیتی بسیار کوچک‌تر از دیگر جنبه‌های افسردگی است.
هنوز راه قطعی و قابل اتکایی برای پیشگیری از ابتلا به افسردگی وجود ندارد، اما با برداشتن قدم‌هایی همچون کنترل استرس، برقراری روابط اجتماعی و دوستی، ورزش، رژیم غذایی سالم و درمان بموقع و اولیه بیماری از بهترین روشهای پیشگیری از افسردگی شدید و ناتوان‌کننده می‌باشد. تحقیقات بر روی افسردگی و ارتباط آن با ورزش، نشان می دهند که احتمالا ورزش در کاهش افسردگی تاثیر گذار است. ورزشی که با افزایش ضربان قلب همراه باشد، طبق تحقیقات انجام شده اثراتی شبیه اثرات داروهای ضد افسردگی خواهد گذاشت. همچنین برای کسب اطاعات بیشتر می توانید به سایت https://www.nimh.nih.gov مراجعه کنید.

3 روش درمان افسردگی

دو مورد از مهم‌ترین و گسترده‌ترین آنها استفاده از روان‌درمانی و داروهای روان‌گردان، به ‌ویژه داروهای ضد افسردگی هستند. هدف روان درمانی تغییر پاسخ‌های ناسازگار شناختی و رفتاری بیمار به رویدادهای استرس زا در زندگی و در عین حال حمایت عاطفی از بیمار است.
در مقابل، داروهای ضد افسردگی مستقیماً بر مغز تأثیر می‌گذارند و احتمالاً با اصلاح اختلالات شیمیایی که باعث افسردگی می‌شوند، تأثیرات درمانی خود را به جای می‌گذارند.
ضد افسردگی‌های سه حلقه‌ای و مهارکننده‌های انتخابی باز جذب سروتونین (SSRIs؛ به عنوان مثال، فلوکستین [پروزاک])، اگرچه از نظر شیمیایی متفاوت هستند، اما هر دو از بازجذب سروتونین پیش‌سیناپسی جلوگیری می‌کنند (در مورد ضدافسردگی‌های سه حلقه‌ای، نوراپی نفرین).

این امر منجر به تجمع انتقال دهنده های عصبی در مغز شده و به آنها اجازه می‌دهد مدت بیشتری با گیرنده‌های سلول عصبی در تماس باشند و در نتیجه به بهبود خلق و خوی بیمار کمک می‌کند. در مقابل، داروهای ضد افسردگی معروف به مهارکننده‌های مونوآمین اکسیداز (MAOIs) با فعالیت مونوآمین اکسیداز، آنزیمی که در تجزیه نوراپی نفرین و سروتونین نقش دارد، تداخل می‌کنند.
در موارد افسردگی شدید که در آن نتایج درمانی به سرعت مورد نیاز است، گاهی اوقات درمان شوک الکتریکی (ECT) مفید می‌باشد. در این روش با عبور جریان الکتریکی از مغز فرد شوک ایجاد می‌شود. با این حال، برای اکثر افراد مبتلا به افسردگی، بهترین نتایج درمانی با استفاده از ترکیبی از روان درمانی و داروهای ضد افسردگی حاصل می‌شود.
جهت کسب اطلاعات و آشنایی بیشتر از اختلال افسردگی با مشاوران ما در سایت آبی سلامت، تماس حاصل نمایید.

لوگو سایت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
فروشگاه
خانه
وبلاگ